„Izmislio sam grad koji izgleda kao da se u njemu uvek živelo. A nije nikad.“ – Emir Kusturica

Na brdu Mećavnik, između planina Tara i Zlatibor, za potrebe svog filma „Život je čudo“, poznati režiser Emir Kusturica sagradio je čarobno etno selo Drvengrad, ili kako je u svetu prema istoimenom festivalu drugačije prozvano – Kustendorf. Ovaj pomenuti festival održava se svake godine baš u Drvengradu, a za cilj ima okupljanje mladih filmskih stvaralaca, studenata režije, priznatih svetskih reditelja i glumaca ali i muzičkih grupa. Do sada, neki od poznatih posetilaca festivala bili su Džim Džarmuš, Nikita Mikalkov, kao i glumac Džoni Dep.

Zanimljiva aktivnost koja se održava tokom festivala jeste takozvano “sahranjivanje filmova” na groblju loših filmova, pa prilikom posećivanja možete na papirićima po selu da zaturite poruke onih filmova koje biste Vi najradije tamo poslali 🙂

Šalu na stranu, ovo ozbiljno i originalno osmišljeno selo, 2005. godine proglašeno je za najbolje arhitektonsko ostvarenje u protekle tri godine od strane briselske fondacije za arhitekturu „Filip Rotije“. Osim toga, ovo prelepo mesto ima i status hotel-grada sa četiri zvezdice (kao što npr. ima i poluostrvo Sveti Stefan u Crnoj Gori).

Pravougaonog je oblika i na jednom kraju ima ulaznu kapiju sa koje izlazite na glavnu ulicu, dok na drugom kraju izbija na drvenu pravoslavnu crkvicu koja je posvećena osnivaču srpske autokefalne crkve Svetom Savi.

U centru sela je trg sa čije se svake strane nalaze brvnare koje su kao skeleti doneti iz okolnih sela iz Srbije i Bosne i Hercegovine, i koje su služile kao modeli za one koje se danas ovde nalaze.

Ulice u selu, osim što su arhitektonski zanimljive i neobične, jedinstvene su i po tome što nose imena poznatih ličnosti iz celog sveta, iz svih sfera i oblasti.

Glavna ulica dobija ime našeg nobelovca Ive Andrića (u čiju čast će se nešto kasnije od izgraditi i Andrićgrad koji ćete takođe imati prilike da posetite), a neke od ostalih ulica nose imena: Ulica Ernesta Če Gevare, Ulica Novaka Đokovića, Ulica Dijega Maradone, Ulica Miodraga Petrovića Čkalje i mnoge druge.

Ne sumnjamo da će Vam se Drvengrad dopasti sam po sebi, jer zaista u njemu imate svašta da vidite a o njemu svašta da čujete, ali ukoliko poželite da još više upotpunite svoj obilazak, onda Vam svakako predlažemo da se provozate Ćirom.

Za one neupućene, Ćira je stari parni voz koji se kreće čuvenom Šarganskom osmicom (trasom na kojoj pruga pravi neobičnu putanju u obliku broja 8).

Nemojte zaboraviti ni na selo Kremna, poznato po prorocima, braći Mitru i Milošu Tarabić.

Za njih se veruje da su prorekli mnoge stvari do današnjeg dana kao što su Prvi i Drugi Svetski rat, raspad Jugoslavije, ubistvo Mihaila Obrenovića, majski prevrat i mnoge druge događaje.